STREFA PRZEDWEJŚCIOWA MUZEUM ‚BROWARU ŻYWIEC’ / ŻYWIEC

  • Lokalizacja: Żywiec

  • Typ: Przestrzeń użyteczności publicznej

  • Rok: 2018

  • Status: Pozwolenie na budowę

Projekt modernizacji strefy przedwejściowej do muzeum przewiduje wytworzenie kemeralnej, półotwartej przestrzeni, w której możliwa
będzie organizacja wydarzeń kulturalnych żywieckiego muzeum.
Istniejący zniszczony bruk zamieniony zostanie na nowe, eleganckie płyty betonowe.
Wejście do przestrzeni zyska nowy akcent w postaci podświetlanej bramy. Wzdłuż bocznych ścian znajdzie się miejsce na rowery,
w postaci industrialnych stojaków.
Na samym placu zaprojektowano betonowe – podświetlane ławki stanowiące rozwinięcie i uzupełnienie podłoża z płyt.
W zachodniej części obszaru pojawią się trybuny widowni pełniące jednocześnie funkcję schodów na taras.
Plac dodatkowo ozdobiony zostanie zabytkową, miedzianą kadzią browarniczą.

Powrót